Du er her: Hjem >> MedHist >> Billeder >> Davinci.php

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Anatomiske tegninger

Leonardo da Vincis formelle træning i den menneskelige krops anatomi begyndte da han blev elev hos den gamle mester Andrea del Verrocchio. Denne insisterede på, at alle hans elever skulle studere anatomi for at kunne gengive den menneskelige krop mere naturtro i deres kunst. Leonardo var en flittig elev og lavede mange fine studier af muskler, sener og andre synlige anatomiske fænomener (topografisk anatomi).

Som ældre succesfuld kunstner fik Leonardo tilladelse til at dissekere menneskelig på hospitalet Santa Maria Nuova i Firenze og senere på hospitaler i Milano og Rom. Fra 1510 til 1511 arbejdede han sammen med lægen Marcantonio della Torre om et teoretisk værk om anatomi, hvortil Leonardo lavede mere end 200 illustrationer. Værket blev dog først udgivet i 1680 - 161 år efter Leonardos død - under titlen Treatise on painting.

Leonardo lavede et utal af skitser af det menneskelige skelet, muskler, hjertet og det vaskulære system, kønsorganerne og de øvrige indre organer. Han er endvidere den første som har lavet en videnskabelige tegning af forsteret i livmoderen.

Mange af hans skitser illustrer menneskets aldring og vores følelsers fysiologiske effekt; især var han meget fascineret af vreden udtryk. Mange af hans tegninger viser desuden fysiske deformiteter af ansigtet og forskellige kropslige sygdomstegn.

Leonardo dissekerede endvidere også mange forskellige dyr, så som kvæg, fugle, aber, bjørne og frøer og i mange tilfælde sammenligner han dyrenes anatomiske strukturer med menneskets (komparativ anatomi).