Du er her: Hjem >> BiologiskAntropologi >> Kemi >>
Kemi: Sporstoffer og isotoper
En lille appetizer:
Fraktionering af isotoper
|
I kulstofkredsl�bet sker der en fraktionering af kulstofisotoper. N�r planter optager
luftens kuldioxid via fotosyntesen, optager de relativt f�rre atomer af kulstof-13 end
kulstof-12. Planter indeholder derfor f�rre kulstof-13 atomer end luftens kuldioxid.
Planter, der lever i havet, optager ligeledes kuldioxid gennem fotosyntesen, men forholdene
i havet adskiller sig fra dem p� landjorden ved, at den kuldioxid, planterne i havet optager,
f�rst skal opl�ses i vandet. N�r luftens kuldioxid optages i havet sker der ogs� en fraktionering,
s�ledes at opl�st kuldioxid i havvand indeholder lidt fl ere kulstof-13-atomer end luftens
kuldioxid.
Denne forskel p� isotopindhold beskrives ved en isotopv�rdi, der angiver afvigelsen
i kulstof-13 indholdet i forhold til en reference. Referencematerialet er en bestemt
marin kalksten, hvis isotopv�rdi defi neres som 0 �. Landplanter har s�ledes en
kulstof-isotopv�rdi p� -25 �, mens havplanter har v�rdier p� -18 �. Man kan alts� p�
denne baggrund skelne havplanter fra landplanter. Ligeledes kan man skelne marine dyr
og terrestriske dyr p� baggrund af deres kulstofisotopforhold eftersom denne forskel
bibeholdes op gennem f�dek�den.
Med kv�lstof-isotoperne er det muligt at skelne mellem f�dek�deniveauer, idet der
sker en berigelse af kv�lstof-15 op gennem f�dek�den. For hvert trin op i f�dek�den,
vil der relativt v�re flere og flere kv�lstof-15 atomer i forhold til kv�lstof-14.
For kv�lstofisotoperne opgiver man ligeledes en v�rdi i forhold til en reference,
der i dette tilf�lde er atmosf�risk luft. For hvert trin i f�dek�den stiger isotopv�rdien
med 3 �. S�ledes stiger v�rdien fra ca. 3 � for gr�s til ca. 6 � for en elg, der jo lever
af planter. Ulven har en v�rdi p� 9 �, da den jo hovedsaligt lever af andre dyr. Tilsvarende
g�r de marine kv�lstof-isotopv�rdier fra 3 � for plankton helt op til 15 � for s�ler.
Man kan bem�rke hvorledes man med kv�lstof-isotoperne kan se, at den marine f�dek�de er
meget l�ngere end den terrestriske.
Kilde:
Jesper Olsen, Jan Heinemeier, Pia Bennike & Anders Fischer:
Isotoper fort�ller om fortidens
kost, Aktuel Naturvidenskab, 4, 2008: 8-12.
Beskrivelse: Ved at analysere knogler fra fortidens mennesker for
isotoper af kulstof og kv�lstof, kan man afsl�re, om de spiste f�de fra havet eller
fra landjorden. At kende kosten er ogs� vigtigt for at kunne lave pr�cise dateringer
med kulstof-14
| |
|
I forl�ngelse af ovenst�ende appetizer vil jeg henlede opm�rksomheden p�
en netop publiseret artikel, som pr�senterer en unders�gelse af danskernes kostvaner i den romerske
jernalder. Lige som det er tilf�ldet i vore dage, foretrak man ogs� dengang k�d frem for fisk, til
trods for, at man boede t�t p� kysten:
American Journal of Physical Anthropology
Early View (Articles online in advance of print)
Published Online: 17 Jun 2010
Marie Louise S. J�rkov, Lars J�rgensen & Niels Lynnerup:
Uniform diet in a diverse society. Revealing new dietary evidence of the Danish
Roman Iron Age based on stable isotope analysis
Abstract
A systematic dietary investigation during Danish Roman Iron Age (1-375 AD) is conducted by analyzing
stable isotope ratios of carbon ( 13C) and nitrogen ( 15N) in the collagen of human and animal bone. The human sample
comprises 77 individuals from 10 burial sites. In addition 31 samples of mammals and fish were analyzed
from same geographical area. The investigation characterizes the human diet among different social
groupings and analyses dietary differences present between sex, age, and site phase groups.
Diachronically, the study investigates the Roman influences that had an effect on social structure
and subsistence economy in both the Early and Late Period. Geographically the locations are both
inland and coastal. The isotopic data indicate extremely uniform diet both between and within
population groups from Early and Late Roman periods and the data are consistent throughout the
Roman Iron Age. Protein consumption was dominated by terrestrial animals with no differences
among social status, age, sex, or time period, while terrestrial plant protein only seems to
have contributed little in the diet. Furthermore, the consumption of marine or aquatic resources
does not seem to have been important, even among the individuals living next to the coast.
L�s pdf
|