Du er her: Hjem >> BiologiskAntropologi >> Kemi >>
Kemi: Sporstoffer og isotoper
En lille appetizer:
Fraktionering af isotoper
|
I kulstofkredsløbet sker der en fraktionering af kulstofisotoper. Når planter optager
luftens kuldioxid via fotosyntesen, optager de relativt færre atomer af kulstof-13 end
kulstof-12. Planter indeholder derfor færre kulstof-13 atomer end luftens kuldioxid.
Planter, der lever i havet, optager ligeledes kuldioxid gennem fotosyntesen, men forholdene
i havet adskiller sig fra dem på landjorden ved, at den kuldioxid, planterne i havet optager,
først skal opløses i vandet. Når luftens kuldioxid optages i havet sker der også en fraktionering,
således at opløst kuldioxid i havvand indeholder lidt fl ere kulstof-13-atomer end luftens
kuldioxid.
Denne forskel på isotopindhold beskrives ved en isotopværdi, der angiver afvigelsen
i kulstof-13 indholdet i forhold til en reference. Referencematerialet er en bestemt
marin kalksten, hvis isotopværdi defi neres som 0 ‰. Landplanter har således en
kulstof-isotopværdi på -25 ‰, mens havplanter har værdier på -18 ‰. Man kan altså på
denne baggrund skelne havplanter fra landplanter. Ligeledes kan man skelne marine dyr
og terrestriske dyr på baggrund af deres kulstofisotopforhold eftersom denne forskel
bibeholdes op gennem fødekæden.
Med kvælstof-isotoperne er det muligt at skelne mellem fødekædeniveauer, idet der
sker en berigelse af kvælstof-15 op gennem fødekæden. For hvert trin op i fødekæden,
vil der relativt være flere og flere kvælstof-15 atomer i forhold til kvælstof-14.
For kvælstofisotoperne opgiver man ligeledes en værdi i forhold til en reference,
der i dette tilfælde er atmosfærisk luft. For hvert trin i fødekæden stiger isotopværdien
med 3 ‰. Således stiger værdien fra ca. 3 ‰ for græs til ca. 6 ‰ for en elg, der jo lever
af planter. Ulven har en værdi på 9 ‰, da den jo hovedsaligt lever af andre dyr. Tilsvarende
går de marine kvælstof-isotopværdier fra 3 ‰ for plankton helt op til 15 ‰ for sæler.
Man kan bemærke hvorledes man med kvælstof-isotoperne kan se, at den marine fødekæde er
meget længere end den terrestriske.
Kilde:
Jesper Olsen, Jan Heinemeier, Pia Bennike & Anders Fischer:
Isotoper fortæller om fortidens
kost, Aktuel Naturvidenskab, 4, 2008: 8-12.
Beskrivelse: Ved at analysere knogler fra fortidens mennesker for
isotoper af kulstof og kvælstof, kan man afsløre, om de spiste føde fra havet eller
fra landjorden. At kende kosten er også vigtigt for at kunne lave præcise dateringer
med kulstof-14
| |
|
I forlængelse af ovenstående appetizer vil jeg henlede opmærksomheden på
en netop publiseret artikel, som præsenterer en undersøgelse af danskernes kostvaner i den romerske
jernalder. Lige som det er tilfældet i vore dage, foretrak man også dengang kød frem for fisk, til
trods for, at man boede tæt på kysten:
American Journal of Physical Anthropology
Early View (Articles online in advance of print)
Published Online: 17 Jun 2010
Marie Louise S. Jørkov, Lars Jørgensen & Niels Lynnerup:
Uniform diet in a diverse society. Revealing new dietary evidence of the Danish
Roman Iron Age based on stable isotope analysis
Abstract
A systematic dietary investigation during Danish Roman Iron Age (1-375 AD) is conducted by analyzing
stable isotope ratios of carbon (13C) and nitrogen (15N) in the collagen of human and animal bone. The human sample
comprises 77 individuals from 10 burial sites. In addition 31 samples of mammals and fish were analyzed
from same geographical area. The investigation characterizes the human diet among different social
groupings and analyses dietary differences present between sex, age, and site phase groups.
Diachronically, the study investigates the Roman influences that had an effect on social structure
and subsistence economy in both the Early and Late Period. Geographically the locations are both
inland and coastal. The isotopic data indicate extremely uniform diet both between and within
population groups from Early and Late Roman periods and the data are consistent throughout the
Roman Iron Age. Protein consumption was dominated by terrestrial animals with no differences
among social status, age, sex, or time period, while terrestrial plant protein only seems to
have contributed little in the diet. Furthermore, the consumption of marine or aquatic resources
does not seem to have been important, even among the individuals living next to the coast.
Læs pdf
|